img

Şirket kurmadan fatura kesmek

Şirket kurmadan fatura kesmek
03.02.2022

Şirket sahibi olmadan fatura kesebilmek son zamanlarda birçok girişimcinin merak ettiği bir konu haline geldi. Şirket kurmadan fatura kesme, özellikle e-ticaret fırsatlarının oldukça yaygınlaştığı günümüzde online yöntemlerle ticaret yapan birçok kişinin kurtarıcısı olabilir. Bu nedenle bu yazımızda şirketiniz olmadan nasıl fatura kesebileceğinizi anlattık.

Şirket sahibi değilken fatura kesebilmek, yasal olarak gelir elde etmenizi, vergi verebilmenizi ve işinizin sürekliliğini sağlayabilir. Freelance çalışan biriyseniz, e-ticaret ile meşgulseniz ve bir şirketiniz yoksa müşterilerinize serbest meslek makbuzu hazırlayabilir veya müşterilerinizden gider pusulası temin edebilirsiniz. Bu yazımızda; “şirket kurmadan nasıl fatura kesilir?”, “gider pusulası nedir?”, “serbest meslek makbuzu nedir?” gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Serbest meslek makbuzu nedir?

SMM olarak kısaltılan serbest meslek makbuzu, gerçekleştirilen ekonomik faaliyetlerle ilgili tüm tahsilatlar için düzenlenmesi zorunludur. SMM, fiş ya da fatura muadili bir evrak olarak kabul edilir. Şirket sahibi olmayan serbest meslek mensubu kişiler tarafından kesilebilen SMM, iki ayrı nüsha olarak hazırlanır. Hazırlanan faturanın aslı müşteriye verilir, kopyası da faturayı kesen kişide kalır.

Serbest meslek makbuzu her tahsilata uygun şekide doldurularak müşteriye iletilmelidir. Bu makbuz da diğer faturalar gibi elektronik olarak hazırlanmaya başlandı. Dijital makbuz, 2018 yılında yürürlüğe girerek e-SMM adını aldı.

Serbest meslek makbuzunda vergi

Şirket sahibi olmayan kimseler için alım satım işlemlerini oldukça pratikleştiren serbest meslek makbuzunda hem KDV hem de stopaj vergisi vardır. Tahsilatın brüt tutarı baz alınarak yüzde 18 KDV ile yüzde 20 stopaj hesaplaması yapılır. Vergi hesaplaması yapılarak hazırlanan SMM’de KDV’yi makbuzu kesen taraf öderken; stopajı, muhtasar beyanname ile makbuzu alan taraf yani müşteri öder.

SMM hazırlanma aşamasında vergi oranlarının doğru bir şekilde hesaplandığından emin olunmalıdır. Makbuzda bütün oranların ve tutarların doğru bir şekilde gösterilmesi gerekir. 

WhatsApp Destek